jueves, 20 de enero de 2011

Serata Eminescu in Spania
În preajma aniversării naşterii lui Mihai Eminescu, Ambasada României, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, a organizat la 14 ianuarie, o Serată de poezie, care si-a propus să îl evoce pe poetul naţional printr-o lectură continuă a operelor sale, în română şi spaniolă.

La eveniment au participat numeroşi invitaţi din rândul comunităţii româneşti, reprezentanţi ai asociaţiilor, ai mediilor de comunicare în limba română, elevi de la cursul de limba română, alături de invitaţi spanioli, prieteni ai culturii române. La finalul serii a fost proiectat filmul “Un bulgăre de humă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, despre prietenia care i-a unit pe cei doi clasici ai literaturii române, Mihai Eminescu si Ion Creanga.

În paralel, si misiunile consulare ale României la Sevilia, Barcelona, Castellon de la Plana, Zaragoza, Ciudad Real şi Almeria, precum şi o serie de asociaţii ale românilor au organizat serate dedicate lui Mihai Eminescu.

Astfel, Consulatul General al României la Barcelona, la sediul Universităţii din Barcelona, în colaborare cu Catedra de Filologie Romanică, a organizat lectura poeziilor eminesciene, împreuna cu audiţia de romanţe pe versuri eminesciene, iar profesorii Virgil Ani, Joan Fontana şi Jose Enrique Gargallo au vorbit despre semnificaţiile artei eminesciene. Ca un element de noutate, au fost prezentate traduceri din opera lui Eminescu în limba catalană.

Consulatul României la Castellon i-a invitat pe iubitorii liricii eminesciene, români si spanioli, la 15 ianuarie, la sediul misiunii, să îl evoce pe Eminescu printr-o lectură continuă a operelor sale, în limbile română si spaniolă. Copii români, dar si spanioli, elevi ai cursurilor de limbă, cultură si civilizaţie românească au recitat poezii, iar profesorul Cătălina Iliescu, de la Universitatea din Alicante, a prezentat epoca de efervescentă culturală în care poetul a studiat la Viena. Participanţii au primit câte un volum de poezii şi publicistică eminesciană.

Consulatul României la Zaragoza a organizat, de asemenea, la 14 ianuarie, un eveniment la care au participat reprezentanţi ai comunităţii româneşti, precum şi invitaţi spanioli de marcă, printre care Preşedintele Real Academia de Nobles y Bellas Artes din Zaragoza, dl. Domingo Buesa Conde, primarul localităţii Zuera, dl. José Manuel Larque, şi directori şi şefi de studii ai unor colegii din localitate.

Consulatul României la Ciudad Real, în colaborare cu Asociaţia Hispano-Română din Castilla-La Mancha, organizează la 17 ianuarie o serată literară dedicată lui Eminescu, la „Aula Culturala Universidad Abierta”, cu poeme şi romanţe. Vor interveni preotul Cristian Caragea de la Parohia din Ciudad Real, dna. Diana Nuteanu, profesor la Universitatea Naţionala de Muzică din Bucureşti, şi dl. Eugenio Arce, directorul „Grupului Literar Guadiana”.

Vice-consulatul României la Almeria a organizat vineri, 14 ianuarie, la sediul său, o serată având ca subiect opera poetului naţional, la care au participat reprezentanţi ai comunităţii româneşti, ai Asociaţiei Culturale Roalma, ai cultelor religioase, precum şi
un grup de copii de la cursul de limbă română.

Totodată, si în acest an, asociaţiile românilor din Spania au organizat o serie de evenimente culturale pentru aniversarea lui Mihai Eminescu. Dintre acesta, remarcăm evenimentul organizat de Asociaţia Românilor din Coslada şi San Fernando, la 15 ianuarie, intitulat "Despre Eminescu La Gura Sobei"; seara culturală organizată de asociaţia “Dor Român” din Arganda del Rey, care a inclus un recital de poezie susţinut de copii şi înmânarea premiilor la cea de a 2° ediţie a concursului de proză scurtă şi poezie organizat de această asociaţie, în colaborare cu ziarul ´´Român în Lume´´ şi cu sprijinul Ambasadei României, care a oferit şi câte un premiu special la fiecare categorie. Tot la 15 ianuarie, Primăria din Coslada, RoMadrid Cultural Club şi Asociaţia Culturală Eminescu au organizat o seară dedicată poetului care a inclus o proiecţie video şi un recital de poezie. La Valencia, Asociaţia Culturală Suflet Românesc-Alma Rumana” i-a invitat pe iubitorii de poezie la o seară de lectură şi poezie românească, iar asociaţia Nou Horizont, în colaborare cu Asociaţia Literară Benimaclet şi Asociaţia de Dones Veinals, şi-a inaugurat seratele literare pe 2011 cu un rememorarea lui Mihai Eminescu şi Miguel Hernandes. La 16 ianuarie, Asociaţia Culturala de Ajutorare şi Integrare a Romanilor din Alcalá de Henares, cenaclul Literar “Orizonturi” şi Asociaţia “Juan Ramon Jimenez-Lucian Blaga”, l-am omagiat pe Eminescu la Alcalá de Henares, sub genericul „Departe de România, aproape de Eminescu".

Serata literară este un proiect iniţiat în 2009 de Ambasada României şi Institutul Cultural Român de la Madrid cu scopul de a aduce în atenţia publicului român şi spaniol valorile literaturii române clasice.

No hay comentarios: