martes, 29 de abril de 2008

Precizari consulare

In legatura cu unele afirmatii recente din presa, cu privire la serviciile consulare acordate de misiunile diplomatice ale Romaniei in Spania, facem urmatoarele precizari:
De la inceputul acestui an, nici la Sectia consulara a Ambasadei din Madrid si nici la oficiile consulare din Barcelona, Sevilla si, ulterior, la Castellon de la Plana, nu mai sunt necesare programari, dosarele tutoror solicitantilor preluandu-se in ordinea sosirii.
Programul de lucru cu publicul este de opt ore, de luni pana vineri, intre orele 09.00 si 17.00.
Eliminarea programarii, precum si garantia ca orice serviciu care intra in atributiile consulatelor se efectueaza in aceeasi zi au condus la scaderea semnificativa a timpului de asteptare (fac exceptie prelucrarea cererilor de viza ale strainilor si transcrierea actelor de stare civila care au regim special).
Pentru a facilita informarea cetatenilor, toate consulatele din Spania beneficiaza de centrale telefonice digitale, cu cate zece linii telefonice alocate exclusiv serviciului de voice-mail, care se adauga liniilor existente anterior la care raspund functionarii consulari. Prin intermediul serviciului de voice-mail, se pot obtine informatii complete in privinta tuturor tipurilor de documente primare necesare efectuarii a peste 90 de servicii consulare, precum si posibilitatile alternative de contactare ale consulatelor (fax, e-mail, adresa).
De asemenea, paginile web ale Ambasadei si consulatelor sunt actualizate cu toate informatiile necesare reglementarii situatiilor uzuale, iar zilnic sunt transmise raspunsuri de ordinul sutelor la solicitarile de informatii primite prin posta electronica sau fax, precum si la rubrica “Opinia dumneavoastra”. Totodata, Sectia consulara raspunde la intrebarile cititorilor adresate publicatiilor de limba romana.
Oficiile diplomatice din Spania primesc si prelucreaza totodata, saptamanal, zeci de petitii atat din statul de resedinta, cat si din Romania, prin care se solicita mai ales sprijin pentru localizarea unor cetateni romani.
In raport cu anul 2006, cand in Spania functionau doua oficii consulare ale Romaniei (la Madrid si Barcelona), actualmente s-a ajuns la dublarea numarului de consulate, cu perspectiva ajungerii in perioada urmatoare la un numar de opt consulate.
Asa cum se cunoaste, in martie 2007, Sectia consulara de la Madrid s-a mutat intr-un nou sediu, mult mai spatios, si au fost puse la dispozitia publicului cinci ghisee, documentele fiind preluate si prelucrate de un total de 10 functionari consulari. Acestora li se adauga diplomatii care indeplinesc sarcini consulare. In raport cu inceputul anului 2006, personalul Sectiei consulare s-a dublat.


* alte informatii de interes cultural gasiti la: http://geluvlasin.blogspot.com sau la: http://istoriamuzicii.blogspot.com sau la: http://reteaualiterara.ning.com

No hay comentarios: